URGENCIAS HOSPITAL NIÑO JESÚS

Una nueva fase del proyecto de humanización "El Retiro invade el Niño Jesús" 

En el año 2020 el Hospital Infantil Universitario Niño Jesús comenzó la renovación de su Unidad de Urgencias. Los trabajos se han desarrollado durante 18 meses hasta su reciente inauguración en febrero de 2022. Para su decoración decidió contar con Playoffice con la idea de darle continuidad al proyecto de “El Retiro invade el Niño Jesús” que ha ido transformando prácticamente todas las dependencias del centro desde 2017.

El proyecto arquitectónico, obra del estudio López Fando y Asociados, ha contemplado la reforma integral de la Urgencia, con un ambicioso programa funcional, que incluye: una amplia sala de observación, 12 boxes de atención, box vital de emergencias/RCP, recepción, 3 sala de espera, así como salas de triaje y despachos médicos para el equipo asistencial.

La propuesta de Playoffice para esta nueva zona gira entorno al agua del Retiro: sus fuentes, sus estanques y canales, así como la flora y la fauna que surgen a su alrededor, con un estilo de ilustración sutil y una presencia de baja intensidad. La estética de Urgencias busca la continuidad con lo planteado en fases anteriores del proyecto; suelos de terrazo, elementos decorativos de Krion, elementos acústicos coloridos de techo y distintos tipos de iluminación.

A new phase of "Retiro invades Niño Jesús" Humanizing project

In 2020 Children´s Hospital Niño Jesús in Madrid started the Emergency Unit renovation. Works last 18 months until recent opening in February 2022. Playoffice was commissioned for the interior design for the continuity of the masterplan “El Retiro invades Niño Jesús” that is being carried out since 2017.

The architecture project is from Lopez Fando & Associates and it has a very ambitious program that includes; Observation room, 12 Boxes, Vital box, Reception, 3 Waiting rooms, and offices for doctors.

Playoffice proposal for this Unit is all around water in the Retiro park; fountains, ponds and canals and all the plants and wildlife that come with it, presented in a subtle illustration style and a very low impact presence.

Aesthetic for Emergency Unit continues the previous phases; use of terrazzo flooring, Krion details on walls, light colors for the acoustic ceiling panels, and use of different lighting devices.

Relaxing atmosphere was special request from medical staff, so the ambience helps patients and families to remain calm, even the stressful situations expected in this kind of units. Soft blue in different tones is the main color for walls, floors and many other decorative elements.

The new façade is also a Playoffice design, and proposes a friendly set of animals and plants carved on the acrylic resin panels. Changing color lights are also featured on this attractive wall, trying to make it easier for kids in this difficult time of entering an Emergency.        

Año de Proyecto/Project Year: 2020-22
Emplazamiento/Location: Madrid
Encargo/Client: Hospital Infantil Universitario Niño Jesús
Fotografías/Photo: J. Carlos Francisco